Španija – Portugalija – Maroko – 17 dana

Stazama Gaudija kroz Barselonu, preko mosta Vasko de Gama u Lisabonu i marokanskih medina do savremenog muzeja Prado u Madridu.

 Organizator putovanja: Trip Top Putovanja

Putovanje koje spaja zemlje i kontinente, Sagrada Familiju, Belem kulu, Kutubija džamiju i park Retiro, gde će vas osvojiti zvuci flamenka, fada i orijentalnog plesa ali i paelja, morski plodovi, začini, voće, sangrija, vino i marokanski čaj. Jednostavno rečeno, putovanje koje spaja Evropu i Afriku.

Barselona, mediteranska lepotica čijem šarmu je teško odoleti. Poznata kao najveća metropola sredozemlja ali i glavni grad pokrajine Katalonija, Barselona svojom bogatom istorijom, neobičnom arhitekturom, kilometrima peščanih plaža, velelepnim trgovima ali i egzotičnom kuhinjom, zadovoljava čula svih znatiželjnih posetilaca.

Čuveni arhitekta Antonio Gaudi, avangardni umetnik svoga vremena, iza sebe je ostavio dela koja danas predstavljaju najveće atrakcije Barselone. Sagrada Familija, park Guelj, Casa Mila i Casa Batlo su pravi biseri Gaudijevog stvaralaštva. Čuvena La Rambla, glavna pešačka ulica u gradu ispunjena uličnim performerima, štandovima sa suvenirima i cvećem, vodi vas do Kolumbovog spomenika. Otkrijte u kom pravcu pokazuje Kolumbo i uživajte u energiji ovog grada.

 

Lisabon, prestonica Portugalije ali i najzapadnija prestonica Evrope je grad iz koga je čuveni moreplovac, Vasko de Gama 1497. godine zaplovio u nadi da će pronaći novi put za Indiju, a danas je grad koji otkrivaju znatiželjni posetioci i dive se njegovoj lepoti.

Osnovali su ga Kartaginjani oko 1200. godine pre nove ere kao Allis Ubbo ili u prevodu sigurna luka. Stranice istorije ovog grada ispisivali su Kelti, Feničani, Rimljani a poseban pečat su ostavili Mavari i Arapi sa severa Afrike.

Lisabon će vas danas osvojiti svojim posebnim šarmom, jednostavnošću, neobičnom arhitekturom ali i velelepnim trgovima i građevinama. Prošetajte najstarijim i najromantičnijim delom grada Alfama i otkrijte tajne taverni gde se uz zvuke fado muzike služe tradicionalna portugalska jela.  

Vožnja čuvenim tramvajem 28 uskim, kaldrmisanim ulicama grada predstavlja posebnu atrakciju, a ako se spustite do reke Težo, uživaćete u prostranstvu i raskoši Belem kule, spomenika Otkrićima i manastira Žeronima. Ne zaboravite da se zasladite najpopularnijim slatkišem, pasteis de nata i otkrijete značenje šara na azuležosima, dekorativnim pločicama kojima su Mavari ukrašavali fasade a koje su danas jedan od simbola Lisabona. 

 

Lepotu egzotičnog crvenog grada Marakeša teško je opisati rečima, ovaj grad morate doživeti. Stupanjem na tlo Maroka i Afrike, menja se vaš pogled na svet.

Eksplozija boja i mirisa, ukusi su intenzivniji, a ljudi glasniji. Najbolji utisak o ovom gradu ćete dobiti kada kročite na najveći trg u ovom delu Afrike, Džema el Fna, gde sve vrvi kao u košnici. Oko vas su krotitelji zmija i majmuna, proročice, umetnice koje žele da kanom oslikaju orijentalne šare na vašoj koži, plesači, ulični svirači. Ako do sada niste naučili da se cenkate, Marakeš i njegova medina sa mnogobrojnim sukovima je idealo mesto da usavršite tu veštinu. Raj za sve one koji uživaju u kupovini. Osim suvenira, ponećete i nezaboravnu uspomenu iz Maroka. 

 

Madrid, glavni grad Španije osvojiće vas svojom raskošnom arhitekturom kao nasledstvom iz perioda imperijalizma kada je Španija bila jedna od najmoćnijih sila sveta. Ako pogledate Palacio Real, shvatićete zašto su stanovnici Madrida toliko ponosni na svoju kraljevsku palatu. Da raskoš možemo nazvati drugim imenom, to bi sigurno bilo Palacio Real.

Plaza Mayor, nekada mesto održavanja koride, kraljevskih festivala i ceremonija, danas je žila kucavica ovog grada. Mnoštvo taverni, barova i restorana koji se nalaze oko trga pružaju vam mogućnost da se uz tapase i sangrijuosvežite i pripremite za obilazak muzeja sa jednom od najvrednijih kolekcija na svetu, El Prado. Za kraj ne zaboravite da popularnim slatkišem churosi zasladite dan ali i celo putovanje. 

DAN 1 – Sastanak putnika na parkingu iza Narodne biblioteke u Beogradu (ugao Skerlićeve i Braničevske) u popodnevnim satima. Polazak za Milano. Dnevna i noćna vožnja kroz Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Italiju.

DAN 2 – Dolazak u Milano u prepodnevnim časovima. Krećemo u šetnju gradom i upoznavanje ovog italijanskog grada, prestonice mode, grada velikog rivalstva fudbalskih klubova Intera i Milana: Sforcesko zamak, Milanska katedrala, galerija Vitoro Emanuele, trg Duomo, milanska Skala. Slobodno vreme. Nastavak puta ka Španiji u večernjim časovima. Noćna vožnja kroz Italiju, Francusku i Španiju.

DAN 3 – Pre dolaska u smeštaj u Ljoret de Maru, stajemo u Figueras, španski gradić u kojem ćemo napraviti pauzu i imati priliku da posetimo muzej čuvenog Salvadora Dalija. Nakon pauze, nastavljamo put ka Ljoret de Maru u koji stižemo u popodnevnim časovima i odmah odlazimo u smeštaj. Slobodno vreme za uživanje u prelepom gradu na obali balearskog mora. Noćenje. 

DAN 4 – Pakujemo se i napuštamo hotel. Nakon što stavimo stvari u autobus nastavljamo put ka Barseloni. Odmah po dolasku, krećemo u obilazak jednog od najlepših svetskih gradova: Sagrada Familia, brdo Monžuik, la Rambla, gotska četvrt, stara Katedrala i slušamo sjajne priče o ovom vanvremenskom gradu. Nakon obilaska grada i uz prethodni dogovor sa vodičem je za sve zainteresovane moguć organizovan odlazak metroom u obilazak parka Guelj – jedno od najvećih remek dela čuvenog arhitekte Antonija Gaudija. Slobodno vreme. Polazak za Lisabon u večernjim časovima. Noćna vožnja kroz Španiju i Portugaliju.

DAN 5 – Stižemo u Lisabon prelaskom najvećeg evropskog mosta – Vasko da Gama u popodnevnim časovima i odmah odlazimo da se smestimo u hostel. Nakon pauze za odmor i osveženje, krećemo u razgledanje najvećeg grada u Portugaliji i obilazimo: trg Markiza od Pombala, park Edvarda VII – posvećen obnavljanju englesko-portugalskih odnosa sa početka 20. veka, železničku stanicu, Rossio trg, lift Santa Žusta, Trijumfalnu kapiju, Komercio trg, Lisabonsku katedralu. Slobodno vreme u večernjim časovima. Noćenje.

DAN 6 – Odmah nakon doručka nastavljamo obilazak Lisabona: Jeronimski samostan, Kula Belem, Spomenik otkrićima. Nakon obilaska atrakcija Lisabona, nastavljamo na fakultativni izlet u 3 grada u blizini glavnog grada Portugalije: Sintra – slikoviti gradić skriven u sred borove šume na obroncima planine Serra de Sintra u kojima možete videti prelepu portugalsku arhitekturu u svom najboljem izdanju i nestvarne palate koje se nalaze u ovom gradu. Nakon Sintre, idemo ka Kaškaišu, šarmantnom pecarškom gradu i jednom od najpoznatijih letovališta u blizini Lisabona. Nakon što se upoznamo sa omiljenim letovalištem većine bogatih Portugalaca nastavljamo ka mestu Cabo da Roca – najzapadnijoj tački evropskog kontinenta sa koje se proteže pogled na atlantski okean. Nakon što napravimo fotografije jednog od najlepših zalazaka sunca u Evropi i dobijemo sertifikat da smo posetili najzapadniju tačku Evrope krećemo nazad ka Lisabonu. Slobodno vreme po dolasku u Lisabon. Noćenje.

DAN 7 – Doručak. U jutarnjim časovima odlazimo na fakultativni izlet u Porto, drugi najveći portugalski grad. Odmah po dolasku krećemo u šetnju ovim brdovitim gradom: most Dom Luis I koji arhitektonski jako podseća na Ajfelovu kulu u Parizu, a razlog leži u činjenici da je arhitekta jedan od učenika čuvenog Gustava Ajfela, tvorca Ajfelove kule. Katedrala Porta, Cais de Ribeira – najživopisniji deo grada pun prelepih šarenih kućica i lokalnih restorana. Slobodno vreme. Povratak za Lisabon. Slobodno vreme u večernjim časovima tokom kojeg predlažemo da posetite neki od fado klubova i uživate u ovom jedinstvenom muzičkom perforamnsu prepunom emocija. Noćenje.

DAN 8 – Doručak. Pakujemo se, napuštamo hostel i ubacujemo stvari u autobus. Slobodno vreme za uživanju u Lisabonu, šetnji, poseti nekom od mnogobrojnih muzeja, vožnju čuvenim žutim lisabonskim tramvajem i sl. Polazak za Marakeš u kasnim popodnevnim časovima. Noćna vožnja kroz Portugaliju i Španiju.

DAN 9 – U ranim jutarnjim časovima stižemo u špansku luku Algeciras, ukrcavamo se na trajekt i prelazimo gibraltarski moreuz. Nakon 2 sata vožnje, silazimo sa trajketa i nastavljamo put kroz Maroko do Marakeša. Dolazak u Marakeš u kasnim popodnevnim časovima. Odmah odlazimo da se smestimo u hotel. Nakon što se smestimo i odmorimo odlazimo u šetnju kroz stari deo grada – Medinu, ispijamo najrazličitije vrste koktela od voća, uživamo u arapskoj hrani, igranju sa majmunima i zmijama i doživljaju jednistvenog mesta kakav je Marakeš. Noćenje.

DAN 10 – Doručak. Krećemo u razgledanje glavnih gradskih atrakcija Marakeša: gradska pijaca, Djema el Fnaa – najveći trg u celoj Africi, Kutubija džamija, medresa Ben Jusef, Saadi grobnice, Bahia palata itd. Slobodno vreme u popodnevnim časovima. Noćenje.

DAN 11 – Odmah nakon doručka krećemo na fakultativni izlet na Ouzud vodopade, udaljene oko 150km od Marakeša – jedne od najviših u Africi, visoke 110m. Na putu do tamo svraćamo u berberska sela kako bi se upoznali sa načinom života u ruralnim delovima zemlje, družili se sa meštanima i probali domaći hleb, čaj i med. Ukoliko vreme dozvoli, uživaćemo i u kupanju na vodopadima. Povratak u Marakeš u večernjim časovima. Slobodno vreme u Marakešu. Noćenje.

DAN 12 – Doručak. Pakujemo se, napuštamo sobe u ranim jutarnjim časovima i krećemo za Kazablanku. Nakon otprilike četiri sata vožnje stižemo u najveći grad u Maroku, smešten na zapadnoj obali zemlje, na Atlantskom okeanu. Krećemo u obilazak grada: džamija Hasana drugog – džamija sa najvišim minaretom u islamskom svetu, Medina – stari deo grada, katedrala Sacre Coeur, centralna gradska pijaca. Slobodno vreme. Polazak za Madrid u večernjim časovima. Noćna vožnja kroz Maroko.

DAN 13 – U jutarnjim časovima stižemo u luku Tangier, na severu Maroka, ukrcavamo se na trajekt i još jednom prelazimo Gibraltarski moreuz. Iskrcavamo se u Španiji i nastavljamo put ka glavnom gradu Španije. Dolazak u Madrid u kasnim popodnevnim časovima i odmah odlazimo u smeštaj. Slobodno vreme za odmor, šetnju i sl. Noćenje.

DAN 14 – Pakujemo se i napuštamo smeštaj u jutarnjim časovima, nakon čega krećemo u obilazak grada: muzej Prado, Plaza Mayor, Puerta del Sol, Sibeles trg, stadion Santijago Bernabue, Gran Via – glavna gradska ulica, Kraljevska palata. Slobodno vreme u popodnevnim časovima. Polazak za Marsej u večernjim časovima. Noćna vožnja kroz Španiju i Francusku.

DAN 15 – Dolazak u Marsej u prepodnevnim časovima. Krećemo u obilazak prelepog grada na jugu Francuske: bazilika Notre Dame, stara luka, Le Panier – stari deo grada, gradska katedrala. Slobodno vreme. Polazak za Kan u kasnim popodnevnim časovima. Dolazak u Kan u večernjim časovima. Noćenje.

DAN 16 – Pakujemo se i napuštamo hotel. Slobodno vreme za uživanje u gradu na obali sredozemnog mora. Polazak za Beograd u kasnim popodnevnim časovima.

DAN 17 – Dolazak u Beograd u popodnevnim časovima.