Viljnus – St. Peterburg – Moskva – Minsk – 13 dana

Iskoristite priliku da upoznate površinski najveću zemlju na svetu i sve lepote koje ima da vam ponudi.

 Organizator: Trip Top Putovanja

Za Rusiju kažu da je zbog svog nesagledivog kulturnog i istorijskog bogatstva i dalje velika enigma za one koji je prvi put posećuju. Na putovanje ćete biti u prilici i da se susretnete i sa ništa manje lepim ni zanimljivim prestonicama Belorusije i Litvanije ali i carske Rusija – Sankt Peterburga. Saznaćete mnoge tajne bišvih zemalja Sovjetskog Saveza i provesti nezaboravnih 13 dana u prelepim zemljama istočne Evrope.

Minsk je najveći i glavni grad Belorusije ali i kako većina njegovih žitelja sa ponosom danas ističe – prestonica čistoće i mira. Ovaj grad se sa sigurnošću ubraja među najčistije i najodržavanije gradove na svetu, što njegovi stanovnici sa ponosom ističu, dok preko 70% površine čine zelene površine.

Minsk danas predstavlja grad duge kulturne tradicije, sa odlikama evropske metropole ali se i pored toga, vrlo nezasluženo, nalazi u vrhu tabele najneistraženijih gradova Evrope.

 

Moskva je glavni i najveći grad Rusije. Nalazi se na reci Moskvi i obuhvata površinu veću od 1000 km². Po poslednjem popisu iz 2010. u Moskvi je živelo preko 11 miliona stanovnika, što je stavlja među u grupu top 5 najvećih evropskih prestonica.

U središtu grada nalazi se Kremlj, utvrđeni kompleks koji je do 1703. bio političko središte Ruskog carstva, a od 1918. Sovjetskog Saveza, i od 1991. Ruske  Federacije. Uz istočni zid Kremlja prostire se Crveni trg, mesto mnogih državnih ceremonija. Na trgu se nalaze i dve verovatno najpoznatije moskovske građevine – crkva Sv. Vasilija Blaženog i mauzolej Lenjina.

 

Sankt Peterburg, prelepi grad koji je u poslednja dva veka promenio nekoliko imena, sedište najlepšeg svetskog muzeja – Ermitaža i prestonica ruske kulture, istorije i tradicije.

Posle Moskve, Sankt Peterburg je drugi po broju stanovnika, i drugi po važnosti ekonomski, industrijski, naučni i kulturni centar Rusije. Nalazi se na ušću reke Neve u Finski zaliv, a danas raspolaže sa neverovatnih 200 muzeja i 2000 biblioteka

 

Vilnjus je prestonica i najveći grad Litvanije. Stari deo grada Vilnjusa, jedno od najvećih očuvanih gradskih jezgara u istočnoj Evropi, je danas na spisku svetske baštine UNESKOa. Odlukom Evropskog parlamenta Vilnjus je proglašen kulturnom prestonicom Evrope za 2009. godine, dok je naš Beograd kandidat za 2020. godinu za isto priznanje.

 

DAN 1 – Okupljanje putnika u popodnevnim časovima u Skerlićevoj ulici u Beogradu, iza Narodne biblioteke. Polazak za Viljnus. Dnevna i noćna vožnja preko Mađarske, Slovačke i Poljske. Usputne pauze radi odmora.

DAN 2 – Dolazak u Viljnus, prestonicu Litvanije u popodnevnim časovima. Odmah po dolasku odlazimo da se smestimo u hotel. Nakon pauze za odmor od puta krećemo u razgledanje grada koga popularno zovu mali Rim: stari deo grada urađen kompletno u barkonom stilu, Crkva Svetog Petra i Pavla, zamak Gediminas, ušće reka Vilnje i Neris. Slobodno vreme u kasnim popodnevnim časovima. Noćenje. 

DAN 3 – Doručak. Pakujemo se i napuštamo sobe. Slobodno vreme za uživanje u prestonici Litvanije. Odlazak vozom na fakutativni izlet u prelepi srednjovekovni litvanski grad Trakai. Povratak u Viljnus u večernjim časovima. Polazak za Sankt Peterburg. Noćna vožnja sa usputnim pauzama radi odmora.

DAN 4 – Dolazak u Sankt Peterburg u popodnevnim časovima. Odmah odlazimo da se smestimo u hotel i odmorimo. Nakon predaha krećemo u razgledanje grada: Isakijevski sabor, Kazanski sabor, Crkva Spasa, ulica Nevski, Petropavlovska tvrđava. Slobodno vreme u večernjim časovima. Noćenje.

DAN 5 – Doručak. Fakultativni odlazak u Peterhorf – Petrov dvorac, popularni ruski Versaj, jednu od najlepših carskih rezidencija na svetu, okruženu prelepim baštama i fontanama, gde se na svakom koraku oseća trag ruske istorije 17. i 18. veka, a koja danas predstavlja jedno od najposećenijih mesta u čitavoj Rusiji. Povratak u Sankt Peterburg u popodnevnim časovima. Slobodno vreme. Noćenje.

DAN 6 – Doručak. Fakultativni odlazak u Puškinovo carsko selo, raskošnu carsku rezidenciju Petra Prvog izgrađenu u čast rođenja njegove kćerke Jelizavete Petrovne. Obići ćemo ovo prelepo zdanje danas poznato kao Jekaternski dvorac i šetati prelepim carskim parkovima ovog nezvaničnog osmog svetskog čuda. Po završetku posete Puškinovom selu se vraćamo u Sankt Peterburg u popodnevnim časovima. Slobodno vreme. Polazimo za Moskvu u večernjim satima. Noćna vožnja. 

DAN 7 – Dolazak u Moskvu u popodnevnim časovima. Odmah po dolasku odlazimo da se smestimo u hotel. Nakon predaha i pauze od puta krećemo u obilazak dela grada: upoznajemo se sa istorijom prelepe ruske prestonice,Crvenim Trgom, Hramom Vasilija Blaženog, Spasiteljevom kulom, Boljšoj teatrom. Slobodno vreme. Noćenje.

DAN 8 – Doručak. U jutarnjim časovima nastavljamo sa obilaskom ruske prestonice: Univerzitet Lomonosov, Novodevičji manastir, spomenik Petru Velikom, Hram Hrista Spasitelja, Kremlj. Slobodno vreme. Noćenje. 

DAN 9 – Fakultativni odlazak na Sergijev posad, gradić u blizini Moskve sa dugom istorijom i prelepim crkvama u kom se nalazi Sergijevska lavra, najveći ruski pravoslavni manastir. Povratak u Moskvu u popodnevnim časovima. Slobodno vreme. Noćenje. 

DAN 10 – Pakujemo se i napuštamo hotel. Fakultativni obilazak najlepših moskovskih metro stanica. Obići ćemo ova prava mala remek dela, po kojima je glavni grad Rusije nadaleko poznat. Slobodno vreme. Polazimo za Minsk u večernjim časovima. Noćna vožnja kroz Rusiju.

DAN 11 – Dolazak u Minsk u jutarnjim časovima. Odlazimo odmah do hotela kako bi se na kratko odmorili. Nakon predaha od puta krećemo u razgledanje grada: Železnički trg, Trg Pobede, Katedrala Svetog Duha, Ostrvo suzai slušamo priču o istoriji i kulturi ovog grada. Slobodno vreme. Povratak u hotel u popodnevnim časovima. Slobodno vreme. Noćenje. 

DAN 12 – Pakujemo se, napuštamo sobe i stvari stavljamo u autobus. Slobodno vreme. Polazak za Beograd u kasnim popodnevnim časovima. Noćna vožnja.

DAN 13 – Dolazak u Beograd u popodnevnim časovima.